Zeegezicht, Charles-François Daubigny, 1876 // Bron: Rijksmuseum

Fotowedstrijd ‘De toekomst van ons landschap’

Blijf jij je ook zo verrassen over de diversiteit van ons landschap? Geniet je iedere keer weer van dat ene stukje hei of bos om de hoek? Verzamel je al jaren alle dramatische wolkenluchten boven ons hoofd? Of hoop je dat die ene Franse streek nog net zo mooi is als je er de volgende keer weer op vakantie gaat? Doe dan mee aan de fotowedstrijd en neem ons mee in de toekomst van jouw landschap!

Van schilderkunst naar fotografie

Ons landschap is het meest tastbare erfgoed dat we hebben, het heeft een enorme vertelkracht. Dit zien we in Nederland dagelijks, maar ook als we op vakantie zijn in bijvoorbeeld Frankrijk. Nederlandse en Franse meesterschilders als Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen, Claude Monet en Charles-François Daubigny wisten dit prachtig vast te leggen in hun landschapsschilderijen. Tegenwoordig worden landschappen niet meer alleen op het witte doek gevangen, maar ook veelvuldig gefotografeerd. Zo is het creëren van landschapskunst toegankelijk geworden voor inspireren. Laat je inspireren door de oude meesters en door de winnaars van de fotowedstrijd ‘Landschapskunst’ uit 2020.

We leven in een echt cultuurlandschap, alles is door de mensenhand gemaakt en aangeraakt. Wij zijn benieuwd wat jij in dit veranderende landschap graag behouden ziet blijven en wat je mee zou willen nemen naar de toekomst.

Inspiratie door de (oude) meesters

Boomgaard, Charles-François Daubigny, 1865 - 1869

Boomgaard, Charles-François Daubigny, 1865 – 1869 // Bron: Rijksmuseum

Anton Mauve, Heide bij Laren, 1887_bewerkt

Anton Mauve, Heide bij Laren, 1887 // Bron: Rijksmuseum

Fotowedstrijd Landschapskunst - Nummer 1 Wim Hoek - FR

Wim Hoek, 2020 // Winnaar fotowedstrijd 2020

Kijk voor meer inspiratie naar de tien winnende inzendingen van de fotowedstrijd Landschapskunst uit 2020.

De spelregels

  • Fotografeer een (plek in) het landschap die jij graag wilt behouden en mee wilt nemen naar de toekomst.
  • Je mag de foto bewerken, maar ook als onbewerkte foto inzenden.
  • Je mag fotoshoppen, een collage maken of zelfs de foto mergen met een ander beeld (fotografisch of reproductie van een schilderij), als de basis maar jouw foto blijft.
  • Bij de foto lever je een bijschrift, waarin verplicht is opgenomen:
    • jouw naam als maker van de foto;
    • de locatie die te zien is op de foto: dat moet een algemene, terug te vinden plaatsnaam zijn en niet iets persoonlijks als ‘het uitzicht uit mijn huis’;
    • de datum, of anders minimaal de maand en het jaar waarop de foto is genomen;
    • een toelichting van maximaal 100 woorden waarin jij aangeeft waarom jij juist dit landschap mee zou willen nemen naar de toekomst.
  • Je kunt je foto insturen t/m 15 september 2021.

De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury uit de Nederlandse fotografie- en kunstwereld en de landschapsarchitectuur/ruimtelijke ordening. De tien winnende foto’s worden in oktober 2021 bekend gemaakt.

 

Helaas is de inschrijving voor de Fotowedstrijd 'De toekomst van ons landschap' gesloten. De winnende inzendingen worden binnenkort bekend gemaakt op de website van De Groene Koepel.