Pilotproject Natuurkampeerterrein De Duiventoren

De natuur is een basiselement van een Natuurkampeerterrein en verdient dus zeker de aandacht van recreatie-ondernemers als het gaat om het toekomstbestendig maken van hun terrein en onderneming. Hierbij kunnen zij inspelen op thema’s als gezond leven en lokaal voedsel.

logo Eetbaar LandschapDe kampeerders op Natuurkampeerterreinen weten zich goed te vermaken. Zij staan vaak bewust in het leven en  laten dit bewustzijn altijd weer verder vergroten. Natuur en duurzaamheid zijn voor deze gasten van belang. Het ‘Pilotproject Eetbaar Landschap’ heeft dan ook een educatief doel. Het is ook een doelgroep die graag iets wil beleven en leren. Het is een uitgelezen kans voor ondernemers om hier op in te spelen door met name de eetbare natuur nog prominenter in te zetten op hun terreinen.

Een van de manieren waarop dat kan, is door eetbaar groen een plek te geven op het terrein; daarmee verhoogt een ondernemer de belevingswaarde van die plek. Als kampeerder kun je dan in de zomer de bessen die naast de tent groeien in de ontbijtyoghurt doen, vers blad in de salade en kruiden in de soep. In het najaar kun je kastanjes rapen en poffen boven een kampvuur. Ook een kook- of oogstfeest is een mooie gezamenlijke activiteit om aan te bieden aan de gasten.

Met een lezing op het congres in 2015, een kennissessie in de winter van 2016-2017 en een cursus in de winter van 2017-2018 heeft het DGK Lab recreatie-ondernemers kennis laten maken met het onderwerp ‘eetbaar landschap’ en zijn de eerste stappen voor een introductie in de recreatie-branche gezet. Om een volgende stap te zetten en dit onderwerp nog meer diepgang te geven, heeft De Groene Koepel het initiatief genomen tot een pilotproject.

Betrokkenen

  • Fransjan de Waard, eigenaar De Waard Eetbaar Landschap en pionier op het gebied van permacultuur in Nederland en hoofddocent van de cursus Eetbaar Landschap – input ontwerpproces en eetbaar landschap
  • Guus & Maud Beenhakker, eigenaren van Natuurkampeerterrein De Duiventoren – eigenaar van terrein, kennis van doelgroep en business case
  • Kristel Hermans, architect en eigenaar Kristel Hermans Architectuur – input architectuur & inbedding van gebouwontwerp in landschap (indien bebouwing deel van het plan is), en het maken van plattegronden als documentatie van het pilotproject
  • Marieken Nieuwdorp, directeur Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur – initiatiefneemster en kennis van doelgroep

Locatie

Natuurkampeerterrein De Duiventoren in Dorst dient als voorbeeldlocatie. Deze locatie is representatief voor de doelgroep die we met dit pilotproject willen bereiken. Het is een Natuurkampeerterrein, met op dit moment 34 toeristische kampeerplaatsen. Er is een halve hectare beschikbaar gesteld om enkele extra kampeerplaatsen te realiseren. Deze worden ingepast in een eetbaar landschap. Op het terrein zijn o.a. reeds aanwezig een vijver en een boomgaard. Het formaat van de ontwikkeling draagt bij aan de haalbaarheid van dit pilotproject. Eigenaar Guus Beenhakker heeft de eerste stappen gezet door het volgen van de cursus Eetbaar Landschap o.l.v. Fransjan de Waard.

Tijdspad

  • Winter 2017-2018: Cursus Eetbaar Landschap
  • Zomer & Najaar: Inventarisatie terrein en grond
  • Najaar 2018: Ontwerpsessies
  • Winter 2018-2019 : Uitwerking ontwerp
  • Februari 2019: Eerste aanplant

Sfeerimpressie

Het pilotproject is continu in ontwikkeling. Hieronder vindt u enkele foto’s van het traject: van de cursus Eetbaar Landschap tot het meten, en ontwerpen.