Pilotproject Natuurkampeerterrein De Duiventoren

Met een lezing op het congres in 2015, een kennissessie in de winter van 2016-2017 en een cursus in de winter van 2017-2018 heeft het DGK Lab recreatieondernemers kennis laten maken met het concept Eetbaar Landschap en zijn de eerste stappen voor een introductie in de recreatie-branche gezet. Om een volgende stap te zetten en dit onderwerp nog meer diepgang te geven, heeft De Groene Koepel het initiatief genomen tot een pilotproject. Dit pilotproject vindt plaats op Natuurkampeerterrein De Duiventoren in Dorst (NB).

Betrokkenen

  • Fransjan de Waard, eigenaar De Waard Eetbaar Landschap en pionier op het gebied van permacultuur in Nederland en hoofddocent van de cursus Eetbaar Landschap – input ontwerpproces en eetbaar landschap
  • Guus & Maud Beenhakker, eigenaren van Natuurkampeerterrein De Duiventoren – eigenaar van terrein, kennis van doelgroep en business case
  • Kristel Hermans, architect en eigenaar Kristel Hermans Architectuur – input architectuur & inbedding van gebouwontwerp in landschap (indien bebouwing deel van het plan is), en het maken van plattegronden als documentatie van het pilotproject
  • Marieken Nieuwdorp, directeur Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur – initiatiefneemster en kennis van doelgroep

Locatie

Natuurkampeerterrein De Duiventoren in Dorst dient als voorbeeldlocatie voor het project Eetbaar Landschap. Deze locatie is representatief voor de doelgroep die we graag willen bereiken. De Duiventoren is een Natuurkampeerterrein met 34 toeristische kampeerplaatsen en een aantal Trekkershutten. Op het terrein vind je verder een vijver en een boomgaard. Voor het pilotproject is een halve hectare grond beschikbaar gesteld, waarop enkele extra kampeerplaatsen te midden van een eetbaar landschap gerealiseerd worden. Het formaat van de ontwikkeling, een relatief klein oppervlak, draagt bij aan de haalbaarheid van dit pilotproject. Eigenaren Guus en Maud Beenhakker hebben de eerste stappen gezet door het volgen van de cursus Eetbaar Landschap o.l.v. Fransjan de Waard.

Tijdspad

  • Winter 2017-2018: Cursus Eetbaar Landschap
  • Zomer & Najaar: Inventarisatie terrein en grond
  • Najaar 2018: Ontwerpsessies
  • Winter 2018-2019 : Uitwerking ontwerp
  • Februari 2019: Eerste aanplant

Sfeerimpressie

Het pilotproject is continu in ontwikkeling. Hieronder vind je enkele foto’s van het traject: van de cursus Eetbaar Landschap tot het meten, en ontwerpen.