Dag van de Kampvuurmuzikant

Een kampvuur is haast niet weg te denken bij het overnachten in de natuur. Op bijna alle Natuurkampeerterreinen en GroepsNatuurkampeerterreinen is er de mogelijkheid om vuur te maken. Vaak pakt er iemand een gitaar, of wordt er samen gezongen. Het is een bijzondere manier van samen zijn die al ver terugvoert in de menselijke historie.

Muziekwedstrijd
Om dit bijzondere culturele erfgoed uit te lichten, hebben we in 2016 een muziekwedstrijd georganiseerd voor kampvuurmuzikanten. Met een knipoog naar de vele talentenshows die er zijn, hebben we muzikanten uitgenodigd om bij het vuur te komen strijden voor de titel ‘De Beste Kampvuurmuzikant van Nederland’. Dit was een groot succes: 75 muzikanten streden in veertien voorrondes op verschillende Natuurkampeerterreinen voor een plek in de finale. Uiteindelijk kwam Wouter van der Wal uit Jorwert in de finale als winnaar uit de bus. Kijk hier voor een terugblik naar de finale en wat de pers erover schreef.

Dag van de Kampvuurmuzikant
Op 24 juni 2017 hebben we opnieuw aandacht voor het fenomeen kampvuurmuziek gehad. Tijdens De Dag van de Kampvuurmuzikant speelden zo’n 100 muzikanten bij 21 deelnemende Natuurkampeerterreinen de sterren van de hemel. Per locatie is er één winnaar uitgeroepen. Maar wel geheel in de sfeer van het kampvuur: samen muziek maken was belangrijker dan winnen. De Dag van de Kampvuurmuzikant krijgt in 2018 een vervolg. De precieze invulling wordt in het voorjaar bekend gemaakt.