Campagne ‘Een hulphond is welkom’

Bezoek de campagnewebsite voor alle info op een rijtje. 

Waarom worden hulphonden geweigerd?

Ondanks een welwillende houding, gaat het in praktijk vaak mis door gebrek aan informatie. Men is onbekend met het VN-verdrag inzake de rechten voor mensen met een handicap. Dit verdrag waarborgt dat mensen met hulphonden zijn toegestaan in openbare gelegenheden.

Onder andere winkelpersoneel, bediening, receptionisten en beveiligers vinden het lastig om een officiële hulphond te herkennen. Bij cliënten met een niet-zichtbare beperking zoals PTSS, epilepsie of autisme ontstaat extra verwarring, omdat men niet direct ziet wat er aan de hand is. Tot slot wordt ook hygiëne genoemd als reden om mensen met hulphonden te weigeren. Het weigeren van de toegang heeft een grote emotionele impact op mensen met een hulphond, zo blijkt uit het onderzoek. Cliënten zijn teleurgesteld en voelen zich gekwetst, gediscrimineerd en buitengesloten.

Gedragsverandering aan de deur

Het onderzoek maakt duidelijk dat er behoefte is aan heldere informatie. Daarom starten Hulphond Nederland en KNGF Geleidehonden op 5 oktober, in de Week van de Toegankelijkheid, de campagne ‘Een hulphond is welkom’. Het doel van deze campagne is een gedragsverandering aan de deur van openbare gelegenheden zodat mensen met een hulphond nooit meer voor een dichte deur staan. Op eenhulphondiswelkom.nl staan niet alleen feiten over hulphonden, ook de grootste misverstanden worden ontkracht.

Helpt u ook mee om écht gastvrij te zijn?

 

Deel dit bericht

Contactgegevens

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur
Postbus 413
3430 AK Nieuwegein

Tel. +31 (0)30-6033701

info@degroenekoepel.nl

Volg ons op Twitter

Volg ons op LinkedIn