Boomgaard, Charles-François Daubigny, 1865 - 1869

Winnaars bekend fotowedstrijd ‘De toekomst van ons landschap’

Oer-Hollands resultaat bij fotowedstrijd ‘De toekomst van ons landschap’

Ons landschap vastleggen in een foto, zoals de meesterschilders Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Claude Monet dat vroeger op doek deden; dat was het uitgangspunt van de fotowedstrijd ‘De toekomst van ons landschap’ die De Groene Koepel dit jaar heeft georganiseerd. Alle inzendingen zijn binnen en de winnaars bekend.

De winnaar: twee zwanen op het ijs

De vakjury bestond uit een driekoppig panel, met een gevarieerde achtergrond in fotografie en erfgoed: Jannie de Kruijff, redacteur fotografie bij fotografietijdschrift FocusMartijn Horst, erfgoedspecialist bij Landschap Overijssel; en Eelke Horselenberg, directeur van De Groene Koepel. De jury heeft naast compositie oog gehad voor de vraag of dit het beeld van een Hollandse meester zou kunnen zijn. Tevens heeft de jury gelet op hoe de argumentatie bij de foto. Als grote winnaar is de foto van Menno Brandsen gekozen: twee zwanen in het Noord-Hollandse Krommenie, net zo verrast door de kou als wij, in een winters en oer-Hollands landschap. Het oordeel van de jury: “Het is een prachtige compositie met twee zwanen die alle aandacht naar zich toe trekken. De achterste lijkt met zijn poot de rimpeling in het ijs te creëren. Het landschap is onmiskenbaar een Nederlands landschap en het ijs in de polder is iets dat we koesteren voor nu en de toekomst. Het samenkomen van het ‘oude landschap’ van de polder en de zwanen met op de achtergrond de boerderijen en hoogspanningsmasten, je blijft kijken en ontdekken.”

Winnaar Menno Brandsen (NH)

De nummers 2 en 3

2e plaats: Berber Reitsma – agrarisch cultuurlandschap in Zalk (Overijssel)

Het kleinschalig agrarisch cultuurlandschap neem ik graag mee naar de toekomst. Koeien in de wei, knotwilgen, houtwallen en kruidenrijke graslanden, het is een fraai gezicht. Maar nog belangrijker is dat de biodiversiteit in dit landschap vele malen groter is dan in het stille agrarische productielandschap met vlakke monotone weilanden met maar één grassoort.

De jury: “Is het een foto of toch een schilderij? Je twijfelt als kijker continu, want het kan zo een creatie zijn van een oude meester. Zowel door het beeld als in de kleine details die je steeds weer ontdekt. Zoals de roofvogel die vanaf de geknotte wilg je aankijkt. De gelaagdheid in deze foto is prachtig.”

2e plaats: Berber Reitsma (O)

3e plaats: Ad Jekel – heideherstel op Landgoed Den Treek – Henschoten (Utrecht)

Eén van de gebieden waar gewerkt is aan heideherstel, is het landgoed Den Treek-Henschoten. Het ligt deels op de Utrechtse Heuvelrug en deels in de Gelderse Vallei in de gemeenten Leusden, Maarn, Woudenberg en Zeist. De Heuvelrug ligt hier relatief laag en in het licht golvende reliëf zijn vennen, kleine stukjes hoogveen, natte en droge heide en stuifzand ontstaan. In 2007 en 2010 is in twee fasen in totaal 54 hectare bos omgevormd naar heide. In 2013 volgde de laatste 3 ha.

De jury: “Een foto die de kracht en schoonheid van de natuur toont. Bos is gekapt voor heideherstel en het resultaat is adembenemend. De contrasten in kleuren maken het beeld zeer aansprekend evenals de feeërieke luchten die de heide omringen. De combinatie van lichtinval, mist en kleuren maken dat het geheel met een penseel lijkt gecreëerd. Na jaren van droogte staat de heide eindelijk weer in de bloei en deze foto toont aan hoezeer dit bij ons Nederlands landschap hoort.”

3e plaats: Ad Jekel (U)

Het verhaal van ons landschap

Ons landschap is het meest tastbare erfgoed dat we hebben, het heeft een enorme vertelkracht. Dit zien we in Nederland dagelijks, maar ook als we op vakantie zijn in bijvoorbeeld Frankrijk. “Met deze fotowedstrijd hebben we geprobeerd om onze gasten echt even stil te laten staan bij de plek waar zij vakantie vieren. Of om eens met andere ogen naar hun eigen woonomgeving te kijken”, vertelt Eelke Horselenberg, directeur van de De Groene Koepel. De fotowedstrijd was een onderdeel van het project Natuurlijk Cultuurrijk. “De uitdaging was een blik op dát landschap te geven dat men graag zou willen meenemen naar de toekomst”.

Mooie prijzen

De top 10 krijgt een eervolle vermelding op de website van Focus. Bovendien ontvangen de nummers 1, 2 en 3 een jaar lang gratis het prachtige fotografiemaandblad op hun deurmat. Tot slot mogen alle winnaars deelnemen aan een van de vele excursies die Landschap Overijssel organiseert: van een bezoekje aan watermolens tot een nachtwandeling met gids.

Nummer 4 t/m 10 in willekeuring volgorde

Anita Boes – de Waddenzee bij Ameland (Friesland)
Wad
Vol stilte
Paradijs voor vogels
Buitengewoon, prachtig, Nederlands natuurgebied
Werelderfgoed

Kijk naar de foto en voel waarom dit unieke Waddenzeegebied zo bijzonder is.

De jury: “Het wad in gloeiende kleuren, straalt rust uit en tegelijkertijd brengt de vogel in de lucht beweging. Opvallend is het rechte lijnenspel van de schaduw.”

Arjan de Jager – zuidelijk havenhoofd Scheveningen (Zuid-Holland)
De molens van Kinderdijk vormen waarschijnlijk het meest stereotype beeld van Holland, maar daarom niet minder mooi. Dat moet zo blijven!

De jury: “Een klassiek beeld van Nederland bij de Kinderdijk, dramatisch kleurenbeeld in de lucht.”

Ine Krijne – Landgoed Martenastate in Koarnjum (Friesland)
We hebben eind mei gekampeerd op het Natuurkampeerterrein bij het Landgoed Martenastate in Koarnjum. Wat een weelde, dit was ons uitzicht. Zo mag van mij half Nederland er binnenkort uitzien.

De jury: “Het lijkt alsof Monet een parklandschap heeft geschilderd.”

Jo Beurskens – de Sophiapolder (Zuid-Holland)
De Sophiapolder is een landbouwgebied waaraan een (waterrijk) natuurgebied is toegevoegd. Deze akker ligt aan de rand van een krekenlandschap. Op de achtergrond zie je een van de vele rietoevers. De boeren en de natuur hebben hier een weg gevonden om samen samen te werken. Zo zou het moeten zijn. (terzijde opgemerkt, qua symboliek is de boer hier uitgeweken voor de natuur).

De jury: “Het lijnenspel is fantastisch, je blijft kijken, het is typisch Nederlands Landschap.”

Liesbeth van der Velden – Beekhuizenseweg in Rheden (Gelderland)
Dit landschap vertegenwoordigt zoveel geschiedenis. Lang geleden de schuivende gletsjers, maar ook de dode boom is een teken van de eeuwige cyclus. Het heidelandschap geeft met haar prachtige paarse kleuren vreugde als de zomer al weer bijna is afgelopen..
Je kunt zo mooi in de verte kijken wat -mij in ieder geval- uitnodigt tot mijmeren en de lust tot dwalen opwekt.

De jury: “Een schilderachtig beeld, de lucht lijkt uiteindelijk op te gaan in het landschap.”

T.A. – Amstelveen (Noord-Holland)
Ik wil ook in de toekomst op natuurijs schaatsen.

De jury: “Heel mooi lijnen spel. Verrassing van de natuur met op de achtergrond nog de flats van de A9. Kan zo door een oude meester geschilderd kunnen zijn.”

Vanessa de Jong – Gaarweg (polderweg) in Hellevoetsluis (Zuid-Holland)
De eerste ochtend van de winter 2020/2021 dat we ochtendvorst hadden. Het prachtige licht zorgde ervoor dat een simpel hekwerk van een weiland, fantastisch werd. Een restje touw van een boer uit de buurt… Tussen het hek door zie je de oude dorpskerk.. Een plek waar je rust kunt zoeken en je eigen verhaal kunt maken. Een plek met weinig bebouwing aan de rand van Hellevoetsluis. Een kleine wandeling maakt dat je in stilte kunt zijn. Wat zou het zonde zijn als hier nieuwbouw zou komen.

De jury: “Een spannende compositie. Het licht valt precies op de touwen rondom de paal. Een prachtig beeld van het polderlandschap.”

Deel dit bericht

Contactgegevens

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur
Postbus 413
3430 AK Nieuwegein

Tel. +31 (0)30-6033701

info@degroenekoepel.nl

Volg ons op Twitter

Volg ons op LinkedIn