Interview nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

Marianne-Ruigrok-en-Peter-Rehwinkel-2-300x201

De Raad van Toezicht van Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur wisselde begin juni van voorzitter. Peter Rehwinkel, voormalig parlementslid en ex-burgemeester van Groningen en Naarden, neemt het stokje over van Marianne Ruigrok, ex-burgemeester van Oudewater en ook ex-parlementariër. In een dubbelinterview geven zij hun kijk op De Groene Koepel. Hieronder het verhaal van Peter Rehwinkel.

1. U bent via Marianne Ruigrok op de hoogte gebracht van deze vacante positie binnen de Raad van Toezicht van De Groene Koepel. Waarom heeft u ja gezegd?
Met weinig onderwerpen heb ik zoveel affiniteit als met kamperen. Daarom sprak de functie me meteen erg aan. Ik heb zelf op heel wat Natuurkampeerterreinen gestaan, van Sellingen tot aan Veere en van Ommen tot het Noord-Hollandse Oostwoud. Ook de Trekkershutten en de GroepsNatuurkampeerterreinen zijn me goed bekend. Ik vond het bovendien een uitdaging om toe te treden tot de Raad van Toezicht van een pas gefuseerde organisatie. Dan geldt ‘alle hens aan dek’, zeker als het gaat om de positie van de medewerkers en de ondernemers. Ik weet meer van kamperen dan van zeilen, maar donders goed wat ‘alle hens aan dek’ betekent.

2. Was u al bekend met De Groene Koepel?
Ik wist dat sprake was geweest van een fusie. Maar na het verzoek van Marianne Ruigrok, die ik overigens van harte voor haar inzet gedurende zoveel jaren wil bedanken, ben ik me in de ins and outs gaan verdiepen. Ik vind het jammer dat ik memorabele momenten heb gemist, zoals het congres over Natuurlijk Ondernemen. Ik heb al de kans gehad om met een heel aantal medewerkers op het kantoor in Nieuwegein kennis te maken. Wat een jonge en enthousiaste club! Zij zorgen ervoor dat kamperen in de natuur niet op een stoffige manier onder de aandacht wordt gebracht.

3. Hoe ziet u de positie van De Groene Koepel en haar producten in de huidige tijd?
Ik zie vooral kansen. Steeds meer buitenlanders weten de Natuurkampeerterreinen en Trekkershutten al te vinden, maar dit kan worden uitgebreid. Gelukkig is men bij De Groene Koepel zich er goed van bewust dat mensen ook in hun vrije tijd voortdurend met mobiele telefoon of tablet onderweg zijn. Die moet je zien te bereiken, websites dienen daarop gericht te zijn.

4. Waar liggen er volgens u nog kansen voor De Groene Koepel?
De kracht van de fusie, van het met elkaar samenwerken, moet nu echt gaan blijken. De Groene Koepel hoeft als begrip niet een enorme naamsbekendheid op te bouwen, de aansprekende merken Natuurkampeerterreinen, Trekkershutten en GroepsNatuurkampeerterreinen mogen niet verloren gaan. Het is mijn vaste overtuiging dat dat beter gezamenlijk lukt dan dat ´ieder voor zich’ gaat. Probeer onconventioneel te zijn: niet alleen maar gastvrij zijn in het hoogseizoen, maar aantrekkingskracht hebben gedurende – letterlijk – het hele jaar. Ook het winterkamperen is bijvoorbeeld in opkomst.

5. Hoewel het met de Natuurkampeerterreinen relatief goed gaat, is de kampeermarkt dalende en hebben campingeigenaren moeite om het hoofd boven water te houden. Heeft u vanuit de crisismanagement, waar u zich de afgelopen jaren mee heeft beziggehouden, nog tips voor deze ondernemers?
In het crisismanagement is het allesoverheersende motto Be prepared. Dat betekent dus dat je rekening moet houden met met een op zich dalende kampeermarkt. Hoe kan je dan toch zo aansprekend mogelijk zijn? Nou, dat lukt al aardig, want u zegt het zelf: met de Natuurkampeerterreinen gaat het relatief goed!

6. U neemt het stokje over van Marianne Ruigrok, die u kent vanuit De Tweede Kamer. Heeft u nog een specifieke vraag aan haar over de rol die u gaat vervullen?
Nu mij zo de kans geboden wordt, zou ik van Marianne graag willen weten wat zij mij voor komende jaren adviseert. Ik neem weer het stokje van haar over, net als met het Tweede Kamerlidmaatschap, en kan vast veel van haar raad opsteken. Ik heb al bij mijn eerste aanwezigheid in Nieuwegein gezegd, dat ik niet iemand ben die de wijsheid in pacht denkt te hebben. Zo zullen de terreinbeheerders en campingeigenaren me ook leren kennen: als iemand die vooral luistert.

7. Kampeert u zelf ook?
Kamperen zit echt in mijn genen. Zelfs nu we een tweede huis in Spanje hebben, blijven we kamperen. Zo hebben we vorige jaar een prachtige kampeervakantie in het achterland van Valencia doorgebracht. Ik ben van plan als voorzitter van de Raad van Toezicht weer nieuwe Natuurkampeerterreinen te gaan ontdekken. Ik weet zeker dat mijn ouders als vanouds mee zullen gaan om op dezelfde locatie of nabij een Trekkershut te vinden.

8. Waarom moeten mensen volgens u bij De Groene Koepel zijn?
Voor de mooiste manier van vrije tijd besteden die er is: overnachten en recreëren te midden van de natuur!

Bewaren

Deel dit bericht

Contactgegevens

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur
Postbus 413
3430 AK Nieuwegein

Tel. +31 (0)30-6033701

info@degroenekoepel.nl

Volg ons op Twitter

Volg ons op LinkedIn