Jacob van Ruisdael, Landschap met kasteelruïne en kerk, 1665-1670 olieverf op doek, 109 x 146 cm, collectie National Gallery London, NG990

Fotowedstrijd Landschapskunst

Update 12 november 2020: De winnaars van de fotowedstrijd Landschapskunst zijn bekend! Van harte gefeliciteerd Wim Hoek met jouw foto van de kwelder op Schiermonnikoog. Ben je benieuwd naar de rest van de top 10? Je vind alle winnaars hier.

Nergens is het landschap zo divers als in Nederland. En wat is nu een leukere manier om dat te ontdekken tijdens een wandeling, fietstocht of vakantie in eigen land! Laat je verrassen door onze rijke cultuurhistorie en ontdek de verhalen die erachter schuilen. Hoe ziet jouw karakteristieke Nederlandse landschap er uit? En wat zou je in een tijd van veranderingen mee willen nemen naar de toekomst? Doe mee aan onze ‘Fotowedstrijd Landschapskunst’ en wie weet hangt jouw werk straks op een van de Natuurkampeerterreinen.

Het land van de landschapskunst

Nederland is het land van de landschapskunst, ze is er wereldberoemd om geworden. De meesterwerken van Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Piet Mondriaan zijn in ons collectieve geheugen gegrift. Ze waren heuse artistieke sensaties en hun werken hangen in de beroemdste musea ter wereld: van het Louvre in Parijs tot The Metropolitan Museum of Art in New York. Uit al deze schilderijen komen karakteristieken naar voren die sterk de internationaal beroemde identiteit van het Nederlandse landschap bepalen. Tijdens deze fotowedstrijd krijg je de kans om jouw eigen ultieme meesterwerk van het Nederlandse landschap te verbeelden.

Meedoen aan de wedstrijd is eenvoudig. Fotografeer een plek die jou dierbaar is en die volgens jou een karakteristieke Nederlandse plek weergeeft. Je kunt dichtbij de beroemde inspiratiebronnen blijven, maar ook een geheel eigentijdse versie maken.

De spelregels

 • Fotografeer een plek die jou dierbaar is en die tevens volgens jou een karakteristieke Nederlandse plek is.
 • Je mag de foto bewerken, maar ook als onbewerkte foto inzenden.
 • Je mag fotoshoppen, een collage maken of zelfs de foto mergen met een ander beeld (fotografisch of reproductie van een schilderij), als de basis maar jouw foto blijft, die een bepaalde plek weergeeft.
 • Bij de foto lever je een bijschrift, waarin verplicht is opgenomen:
  • jouw naam als maker van de foto;
  • de locatie die te zien is op de foto: dat moet een algemene, terug te vinden plaatsnaam zijn en niet iets persoonlijks als ‘het uitzicht uit mijn huis’;
  • de datum, of anders minimaal de maand en het jaar waarop de foto is genomen;
  • een tekstje van maximaal 100 woorden waarin jij aangeeft waarom dit volgens jou het ultieme meesterwerk van het Nederlandse landschap is.
 • Je kunt de foto insturen t/m 19 september 2020.

De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury uit de Nederlandse fotografie- en kunstwereld en de landschapsarchitectuur/ruimtelijke ordening. De tien winnende foto’s worden in 2020 o.a. tentoongesteld op een van de Natuurkampeerterreinen.
Oorspronkelijk zouden de werken op het Congres Natuurlijk Ondernemen tentoongesteld worden, maar deze is vanwege de coronacrisis helaas afgelast.

Bekijk alle voorwaarden

Contactgegevens

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur
Postbus 413
3430 AK Nieuwegein

Tel. +31 (0)30-6033701

info@degroenekoepel.nl

Volg ons op Twitter

Volg ons op LinkedIn