Volle trekkersveldjes: vrijheid van fietsvakantie past perfect bij coronatijd (Gelderlander)

BEERS / MAASHEES – Fietsvakanties zijn dit jaar populairder dan ooit. En dan vooral in eigen land. Langs campings, B&B’s, hotels of trekkershutten: het vrijheidsgevoel past perfect in deze periode van corona-voorzichtigheid.

Janina Geertsma en Rutmer de Jong uit het Friese Nijbeets komen net aan bij hun trekkershut op landgoed De Barendonk.

Janina Geertsma en Rutmer de Jong uit het Friese Nijbeets komen net aan bij hun trekkershut op landgoed De Barendonk. © Gerard Verschooten

Het is spits bij camping Landgoed de Barendonk, tussen Beers en Mill. Aan het eind van de middag arriveren kort na elkaar een oma en moeder met drie kinderen in de bakfiets, een echtpaar met twee perfect volgepakte fietsen en een vader met zijn dochtertje op de aanhangfiets en ook nog eens volop bagage op zijn tweewieler.

De eersten hebben trekkershutten gereserveerd; vader en dochter komen op de bonnefooi en krijgen een plekje in de wei net buiten de camping. Verder is het vol.

Onafhankelijk en weg van de massa

Zo gaat dat deze zomer op veel Nederlandse kampeerterreinen, en duidelijk veel meer dan voorgaande jaren. Corona dwingt velen tot een vakantie in eigen land en het grote gevoel van vrijheid tijdens het fietsen lijkt precies wat mensen nodig hebben na maanden van gedeeltelijke lockdown. ,,Onafhankelijk, rust, ruimte, weg van de massa’s, in beweging zijn”, somt eigenaar Frank Houtstra van de Fietsvakantiewinkel in Elst op.

Daar is het allerminst vakantie: de stille maanden maart, april en mei worden sinds juni ruimschoots goedgemaakt. Personeel heeft niet eens tijd voor de wekelijkse showroomverkoop op vrijdag; de winkel is dicht, alles gaat via de webshop. ,,Fietskaarten van Nederland zijn niet aan te slepen, rode Ortlieb-fietstassen zijn niet meer te krijgen”, zegt ‘hoofd winkel’ Atwin de Keizer. ,,Er is ineens ook veel vraag naar fietsondergoed. Dat duidt op een nieuwe doelgroep die op de fiets stapt; de meer ervaren vakantiefietsers rijden meestal in een wielerbroek.”

Razend populair

Ook bij hun reisbureaus Dutch Bike Tours (Nederland in) en FietsRelax (Nederland uit) merken ze het corona-effect volop. Houtstra: ,,Buitenlanders komen nauwelijks naar Nederland, maar hun plek wordt ingenomen door Nederlanders. Fietsarrangementen langs hotels in Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland zijn razend populair. En wie toch de grens overgaat, blijft vaak dichtbij: de Vennbahn bij Aken of de Maasroute tot in Frankrijk. Maar ook het Rondje IJsselmeer of de langere Ronde van Nederland zijn prachtig, met telkens andere landschappen.”

Margot Buvens en Laurens van de Vel uit het Belgische Hasselt op kampeerterrein 't Smokkelpad in Groesbeek-de Horst.

Margot Buvens en Laurens van de Vel uit het Belgische Hasselt op kampeerterrein ’t Smokkelpad in Groesbeek-de Horst. © Theo Peeters

Lees het hele artikel verder op de website van De Gelderlander.

Deel dit bericht

Contactgegevens

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur
Postbus 413
3430 AK Nieuwegein

Tel. +31 (0)30-6033701

info@degroenekoepel.nl

Volg ons op Twitter

Volg ons op LinkedIn