Duurzaam vakantie vieren doe je zo!

Eco-toerisme, duurzaamheid, ecologisch verantwoord, milieubewust, klimaatneutraal… Het zijn termen die de afgelopen tijd steeds vaker de wereld in geslingerd werden. Wereldwijd wordt er meer en meer aandacht besteed aan de toekomst van onze planeet en toeristische aanbieders spelen hier gretig op in. Duurzame initiatieven schieten overal als paddenstoelen uit de grond, zo ook in Europa. Duurzaam vakantie vieren is namelijk niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor uw innerlijke rust!

Om toekomstige generaties nog lang te kunnen laten genieten van onze prachtige planeet, is het belangrijk dat zoveel mogelijk natuurschoon en plant- en diersoorten behouden worden. Steeds meer vakantiegangers kiezen daarom bewust voor een duurzame of milieuvriendelijke vakantie. Als natuurliefhebber kunt u namelijk gemakkelijk zélf uw steentje bijdragen aan een gezondere planeet. Hoe je dat het beste kunt aanpakken? We geven vijf tips.

Tip 1: Kies voor milieubewust vervoer

Ook met de bus of trein kun je op veel Europese bestemmingen komen, dus denk bij het plannen van je volgende vakantie ook eens aan het openbaar vervoer! Een vakantie met het OV is over het algemeen stukken milieuvriendelijker dan op vakantie gaan met de auto of met het vliegtuig. Wie kiest voor het openbaar vervoer kan zijn vakantie zorgeloos beginnen. Geen stress om een bijna lege tank, om files of om drukte op de luchthaven. Sit back, relax en geniet terwijl de verschillende Europese landschappen aan je voorbij trekken. Bijkomend voordeel is dat je voor fraaie natuurplekjes helemaal niet ver weg hoeft. Ook dicht bij huis vind je volop natuurschoon. Wel eens aan een fietsvakantie in Nederland gedacht? Dan is je ecologische voetafdruk helemaal minimaal! Kies dus ook eens bewust voor een vakantie dichter bij huis en beperk zo je CO2-uitstoot.

Wil je perse met het vliegtuig naar een ver oord? Compenseer dan op zijn minst de CO2-uitstoot van jouw vlucht. Je betaalt in zo’n geval iets meer voor je reis, maar verkleint er wel je ecologische voetafdruk mee. De fee investeert de luchtvaartmaatschappij in duurzame projecten om iets terug te doen voor de natuur.

Tip 2: Ga voor een groene accommodatie

Steeds meer eigenaren steken de verhuur van hun vakantieverblijf duurzaam en milieubewust in. Huisjes worden gebouwd met behulp van duurzame materialen, afval wordt gescheiden of gerecycled en energie wordt opgewekt door elementen als water en zon. In Europa en zelfs in eigen land vind je echter ook vakantieplekken die je de mogelijkheid bieden helemaal back to basic te gaan. Hier is bijvoorbeeld geen stromend water, je vindt er geen elektriciteit en naar het toilet gaan doe je op een droogtoilet. Kortom, je gaat er helemaal terug naar de natuur. Benieuwd naar wat voor groene accommodaties er zoal te huur zijn? Bij Natuurhuisje.nl ben je hiervoor aan het juiste adres. Een andere tip zijn natuurlijk de Natuurkampeerterreinen.nl, waar je kunt kamperen op campings waar gegarandeerd met zorg wordt omgegaan met de natuur en omgeving.

Tip 3: Er zijn meer eco-vriendelijke activiteiten dan je denkt…

Milieubewust en duurzaam vakantie vieren hoeft absoluut niet saai te zijn. Bewust vakantie vieren kan zelfs gemakkelijker én leuker zijn dan je misschien wel denkt. Toffe natuurvriendelijke activiteiten zijn bijvoorbeeld zwemmen in natuurwater, wandelen, paardrijden, zonnebaden en fietsen. Geen CO2-uitstoot, maar wel veel plezier en een gegarandeerd leuk dagje uit voor jong en oud. De lokale bevolking op de plaats van bestemming helpt je natuurlijk maar al te graag bij het vinden van de beste eco-toeristische activiteiten ter plaatse. Ga bijvoorbeeld eens op pad met de boswachter of neem deel aan een kookworkshop waarbij chefs je leren koken met biologische streekproducten van lokale ondernemers. Zo draag jij ook nog eens je steentje bij aan de lokale economie.

Tip 4: Het zit ‘m in de details

Zelfs de kleinste dingen kunnen jouw vakantie net een stukje milieuvriendelijker maken. Neem bijvoorbeeld eens ecologisch wasmiddel en ecologische schoonmaakmiddelen mee naar de plaats van bestemming. En wat dacht je van douchegel en shampoo zonder chemische toevoegingen zoals parabenen? Probeer ook op vakantie de vegetarische gerechten eens uit, of doe je boodschappen bij de lokale biologische boer. Kleine moeite, grote impact.

Tip 5: Wees aardig voor het milieu

Misschien wat voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijk: blijf op vakantie bewust bezig met het milieu. Probeer zo min mogelijk (plastic) afval te produceren door bijvoorbeeld een navulbare waterfles te kopen en bespaar zoveel mogelijk water door niet onnodig lang onder de douche te blijven staan. Een duik in een nabijgelegen meer is vaak minstens zo verfrissend! Word op vakantie één met de natuur en geniet bewust van het buitenleven. Een kampeervakantie is hiervoor natuurlijk perfect.

Zo. Dat waren ze. Vijf tips voor duurzaam vakantie vieren. Kun jij ook niet wachten om samen met je gezin, partner, vrienden, huisdier of juist alleen de natuur in te trekken? Huur dan een bungalow, boomhut, Trekkershut of natuurhuisje en deel jouw vakantiekiekjes en ervaringen met vrienden en familie. Wedden dat meer mensen geïnspireerd raken om op een milieuvriendelijke manier vakantie te gaan vieren?

Deel dit bericht

Contactgegevens

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur
Postbus 413
3430 AK Nieuwegein

Tel. +31 (0)30-6033701

info@degroenekoepel.nl

Volg ons op Twitter

Volg ons op LinkedIn