Ondertussen bij de cursus ‘Eetbaar landschap’

Stand van zaken

Ondertussen zijn we met de cursus ‘Eetbaar landschap’ onder leiding van Fransjan de Waard alweer halverwege. We vergaren veel kennis over hoe alles in de natuur op elkaar inwerkt. Van de zonnestanden tot de structuur van de bodem. Van het mogelijk realiseren van een kruidentuintje voor de gasten tot de plaatsing van een composthoop.  Hoe kunnen we onze terreinen in dusdanig logische zones inrichten dat het voor ons praktisch werkt, de gast er veel plezier aan beleeft en de biodiversiteit wordt vergroot? In deze periode van kanteling, zoals Jan Rotmans ons al heeft aangegeven, zijn we op zoek naar nieuwe mogelijkheden, verdienmodellen en duurzamer ondernemen.

De deeleconomie

Er is een andere wereld aan het ontstaan waar we ons weer een weg in moeten vinden. Door het internet ontstaat er veel meer een deeleconomie. Voor de Natuurkampeerterreinen zie ik veel mogelijkheden. Natuur en milieu zijn belangrijke zaken die onze aandacht verdienen. We kunnen ons nog verder gaan onderscheiden. Kampeerders op Natuurkampeerterreinen weten zichzelf goed te vermaken en staan bewust in het leven. Natuur en duurzaamheid zijn voor hen van belang. Het is ook een groep die graag iets wil beleven. We kunnen hier met onze terreinen meer op in spelen door de natuur nog prominenter in te zetten op de terreinen. Met name richting de eetbare natuur zie ik veel kansen. Want wat is er leuker dan in het najaar kastanjes te rapen en bij het kampvuurtje te poffen? Of wat denkt u van de aalbessen die in de voorjaar aan de struikjes groeien en heerlijk bij het ontbijt door de yoghurt kunnen? En gezamenlijk een oogstfeest op zijn tijd. Hoe leuk is dat? 

Ik denk ook aan de jonge stadsbewoners, stelletjes of gezinnen met jonge kinderen. We zien dat er vanuit hen behoefte is aan biologisch voedsel. Hier kunnen we zelf een aandeel in hebben! Veel jonge mensen die nu naar de volkstuintjes trekken, zouden wellicht bij u op het terrein ook goed uit de voeten kunnen.

Zomaar een aantal ideetjes waarover ik nog eens verder met u van gedachten zou willen wisselen. Maar eerst ronden we de inspirerende cursus met Fransjan af om daarna een vervolgstap te zetten. Lees het verslag van eerste sessies op onze website.

Hartelijke groet,
Marieken Nieuwdorp

Deel dit bericht

Contactgegevens

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur
Postbus 413
3430 AK Nieuwegein

Tel. +31 (0)30-6033701

info@degroenekoepel.nl

Volg ons op Twitter

Volg ons op LinkedIn