Cursus Eetbaar Landschap 2017-2018

Terugblik

In het najaar van 2017-2018 vond de eerste Cursus Eetbaar Landschap plaats.

De cursus werd gegeven door Fransjan de Waard, pionier op het gebied van permacultuur in Nederland. Op een drietal locaties hebben de negen deelnemers, voornamelijk recreatieondernemers, kennisgemaakt met de mogelijkheden die in de natuur liggen, en met de toepassing daarvan op hun eigen terrein. Directeur Marieken Nieuwdorp legt de motivatie uit om dergelijke cursussen aan te bieden: “Het kritisch kijken naar de inrichting van de terreinen en hier toekomstbestendige plannen voor te maken, bijvoorbeeld in de vorm van eetbaar landschap, is essentieel voor een duurzame florerende recreatiesector.”

De cursisten hebben tijdens de cursus zowel theoretische kennis opgedaan als concrete plannen gemaakt om op hun recreatiebedrijf mee aan de slag te gaan. Deelnemer Guus Beenhakker, eigenaar van Natuurkampeerterrein De Duiventoren: “Ik had al het idee om iets te doen met eetbaar landschap op een stuk land naast ons Natuurkampeerterrein. Mede dankzij de cursus krijgen mijn ideeën nu vorm. Het bezoek aan meerdere locaties, en de uitwisseling tussen deelnemers,  was daarbij bijzonder inspirerend. Het lijkt mij geweldig om straks een educatief aanbod te hebben voor onze gasten, en ook daar sluit het thema eetbaar landschap goed bij aan.” De afsluitende bijeenkomst plaats, waarbij ook een bezoek werd gebracht aan het Voedselbos Ketelbroek.

Verslaglegging

  • Een nieuwsbericht over de afsluiting van de cursusreeks is hier vinden.
  • Een kort verslag over de voortgang van het theoretische deel van de sessies is hier te lezen.

Sfeerimpressie