De smaak van de zomer (Volkskrant)

‘Wij willen een transitie in de landbouw.’

Op een akker van 2,4 hectare staan 350 soorten planten die bijna allemaal iets te eten opleveren: noten, vruchten, bloemen, bladeren, knollen. Dit is landbouw voor ‘luie boeren’: hier wordt niet gezaaid, geploegd en gespoten, maar alleen geoogst. Niet alleen de mens, ook de vogels en insecten varen daar wel bij. De Volkskrant doet een jaar lang verslag van dit opwindende experiment dat misschien wel de landbouw van de toekomst wordt. Vandaag het vierde en laatste deel: Zomer. ‘Er wordt nu volop geoogst.’

De smaak van de zomer is zoet. Het is de smaak van snoepjesroze frambozen die met hun overhangende ranken de paden overwoekeren. Maar het is ook de smaak van de eerste zomerappels die friszuur van de boom komen, van kogelronde Josta’s, smeltend zachte moerbeien en donkerpaarse kruisbessen; van pruimen vol sap, mals groen lindeblad, mollige ‘braambozen’ en zuurzoete aalbesjes die als felrode parelkettingen aan de groene struiken hangen. Zomer is de smaak van overvloed.

Lees hier het hele artikel.

 

Deel dit bericht

Contactgegevens

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur
Postbus 413
3430 AK Nieuwegein

Tel. +31 (0)30-6033701

info@degroenekoepel.nl

Volg ons op Twitter

Volg ons op LinkedIn