Vlinders tellen vanaf je vakantieplek

De vlinderpopulatie in Nederland is sinds 1890 met minstens 80 procent afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vijftien soorten zijn volledig uit Nederland verdwenen. Met z’n allen kunnen we ervoor zorgen dat de vlinderpopulatie weer toeneemt.  

Vlindertuintjes

Daarom hebben Stichting De Groene Koepel en De Vlinderstichting al in 2017 de handen ineen geslagen om de Natuurkampeerterreinen en Trekkershuttenlocaties vlindervriendelijker te maken, door de aanleg van vlindertuintjes. Onderzoek heeft uitgewezen dat met name het nectaraanbod de laatste decennia sterk is afgenomen. Niet alleen vlinders, maar ook bijen kunnen steeds minder voedsel vinden. Door vlindertuinen aan te leggen wordt het leefgebied voor vlinders aanzienlijk verbeterd. In de vlindertuintjes zijn die planten geplant waar de vlinders voedsel, warmte en beschutting kunnen vinden.

Help mee!

Kampeerders kunnen meehelpen om de vlinders in Nederland en Vlaanderen in kaart te brengen via de app Vlinder mee! Meer dan vijftig terreinen die zijn aangesloten bij Stichting De Groene Koepel zijn opgenomen als vlinderspotlocatie. Deze update is het resultaat van de samenwerking tussen Stichting De Groene Koepel en De Vlinderstichting, onder de noemer ‘Vlinders met vakantie’.

Vlinders monitoren

Het monitoren van vlinders is belangrijk. Dankzij deze waarnemingen krijgt de Vlinderstichting meer kennis over vlinders, welke kan worden ingezet om vlinders te beschermen. Hoewel het de laatste jaren iets beter lijkt te gaan, hebben vlinders het nog steeds zwaar in Nederland en Vlaanderen. Bijna de helft van alle vlindersoorten gaat achteruit. De app Vlindermee is gratis te downloaden in de Istore en Google Play Store.

Deel dit bericht

Contactgegevens

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur
Postbus 413
3430 AK Nieuwegein

Tel. +31 (0)30-6033701

info@degroenekoepel.nl

Volg ons op Twitter

Volg ons op LinkedIn