Green Deal Gewasbeschermingsmiddelen

Sinds enige tijd maakt Stichting De Groene Koepel deel uit van een stuurgroep die werkt aan de uitvoering van de Green Deal Gewasbeschermingsmiddelen. Deze stuurgroep is opgezet door de RECRON. De andere deelnemers zijn: HISWA, Centerparcs, Landal Greenparcs en Roompot.

Wat houdt deze Green Deal in?
Sinds maart 2016 geldt er in de professionele sector (buiten de landbouw) een verbod op chemische onkruidbestrijding op verharde ondergronden. Vanaf november 2017 geldt dit ook voor onverharde oppervlakten. Deze regel is ingesteld om gewassen (in het algemeen) te beschermen tegen het gif in deze middelen.

De recreatiesector heeft echter tot 2020 uitstel gekregen op dit verbod*, zodat bedrijven meer tijd hebben een goed alternatief te vinden. De Green Deal Gewasbeschermingsmiddelen is ingesteld om te helpen bij het vinden van goede alternatieven voor chemische onkruidbestrijding en het stimuleren van recreatieondernemers om zo snel mogelijk over te stappen op milieuvriendelijkere bestrijding. Wat De Groene Koepel betreft kan dit niet snel genoeg gaan.

Chemievrij onkruidbeheer
Wilt u meer weten over de Green Deal en hoe u op uw locatie kunt overgaan naar chemievrij onkruidbeheer, dan kunt u op de website van de RECRON en Onkruid Vergaat alle informatie vinden.

In maart/april 2017 organiseert de RECRON diverse kennismiddagen in het land, die u kunt bezoeken. Wilt u hiervoor een uitnodiging ontvangen, stuurt u dan een e-mail naar info@degroenekoepel.nl t.a.v. Narda Blanken. (Bent u aangesloten bij De Groene Koepel, dan ontvangt u automatisch een uitnodiging.)

Monitor
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu controleert of de inspanningen de komende jaren voldoende resultaat opleveren. In samenwerking met het RIVM is hiervoor een gebruiksmonitor ontwikkeld. Doet u mee? De gegevens blijven anoniem en worden alleen gebruikt voor het monitoren van de Green Deal. Uw contactgegevens worden bewaard, zodat u ze volgende jaren niet steeds opnieuw hoeft in te vullen. Hartelijk dank voor uw medewerking!

*) Deze uitzondering geldt alleen voor het gebruik op kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties en het ‘landgedeelte’ van jachthavens. En dus niet voor bijvoorbeeld zwembaden, attractieparken of buitensportbedrijven.

Deel dit bericht

Contactgegevens

Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur
Postbus 413
3430 AK Nieuwegein

Tel. +31 (0)30-6033701

info@degroenekoepel.nl

Volg ons op Twitter

Volg ons op LinkedIn