Oprijlaan van Fort WKU in Tull en 't Waal

App Natuurlijk Cultuurrijk

In Nederland zijn er veel plekken te vinden met een bijzondere cultuurhistorische achtergrond. Vaak is de geschiedenis echter niet direct af te lezen aan de locatie. Om de verborgen verhalen in het landschap te ontsluiten ontwikkelt De Groene Koepel een app die de historie zichtbaar maakt. De app is een nieuwe, grote stap in het project Natuurlijk Cultuurrijk, waarmee we in 2014 zijn begonnen om de verbondenheid tussen natuur en cultuur onder de aandacht te brengen.

Met de app Natuurlijk Cultuurrijk gaat de gebruiker op avontuur in het landschap. Middels een kompas worden verschillende locaties getoond, waar de gebruiker zelf naar op zoek kan gaan, als een speurtocht. Bij aankomst op de plek wordt de informatie vrijgegeven. De verhalen worden niet alleen met tekst, beeld en video verteld, maar ook met behulp van augmented reality, een digitale techniek die een virtuele laag over de werkelijkheid projecteert.

In samenwerking met Landschap Overijssel en met subsidie van de provincie Overijssel is De Groene Koepel begonnen aan een pilot voor de app. In de directe omgeving van vijf aangesloten terreinen in Overijssel (twee Natuurkampeerterreinen, twee locaties met Trekkershutten en één GroepsNatuurkampeerterrein) zullen cultuurhistorische verhalen worden verzameld voor in de app. Het is de bedoeling het project na de pilot voort te zetten in de rest van Nederland.

Momenteel wordt nog aan de technische ontwikkeling van de app gewerkt. Houdt u het nieuws in de gaten voor verdere informatie.